ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Stekgryta - Hitta den bästa stekgrytan
Stekpanna - Bäst information om Stekpannor
Stekgryta

Stekgryta

Stekgryta är en stor stekpanna med höga kanter som gör att det skvätter mindre samt att det går att göra stora omgångar med köttfärssås eller grytor. Stekgrytan har många användningsområden och kan även användas som en gryta i ugnen.
Det vanligaste man kan använda en stekgryta till är:

  • Steka kött
  • Göra köttfärssås
  • Först bryna en stor köttbit för att sedan sätta in stekgrytan med köttet i ugnen
  • Gör mustiga smaskiga grytor med grönsaker och kött
  • Laga tjälknöl eller pulled pork

En stekgryta ska alltid vara tillverkad av gjutjärn. Om du köper en stekgryta kan du välja på en ovan eller en helt rund stekgryta. Eftersom du kan ha ett glaslock med metall knopp till stekgrytan är det en fördel att välja en rund stekgryta eftersom då kan locket användas även till en stekpanna. Dessutom passar en rund stekpanna bättre till spisens runda plattor.

Anledningen till att du ska ha ett glaslock med metallknopp till stekgrytan är ett du då kan ha den i ugnen. Knoppen blir dock varm så använd alltid en grytlapp när du lyfter på locket eller köpa ett lock till med en platsknopp som du kan använda när ni har stekgrytan på spisen.

Bästa stekgrytan

Bästa stekgrytan

Om ni ska skaffa en riktigt bra stekgryta så finns det bara alternativet en stekgryta i gjutjärn. Den bästa stekgrytan på marknaden är från svenska Skeppshult.

Om du har tur kan du hitta en begagnad stekgryta på en loppis eller på en auktion och då är stekgrytan redan använd vilket är en fördel. Det finns också många riktigt prisvärda stekgrytor från Skeppshult och du kommer garanterat ha stekgrytan resten av livet och den blir bara bättre med tiden. En väldigt bra stekgryta kan du även hitta från Ronneby Bruk.

Ifall du köper en ny stekgryta ska du smörja in den med ett tunt lager matolja efter du har använt den i alla fall de tio första gångerna.