ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Skötsel av stekpannor
Stekpanna - Bäst information om Stekpannor
Skötsel av en stekpanna

Skötsel av en stekpanna

Stekpannor behöver inte diskas med diskmedel och kan inte diskas i diskmaskin. En stekpanna i gjutjärn ska definitivt aldrig diskas med diskmedel eftersom då försvinner det feta ytskiktet som gör att maten inte fastnar. Det kan ta månader att få en diskmedelsdiskad stekpanna att bli bra igen.Skötsel av gjutjärnspannor

Skötsel av gjutjärnspannor

En gjutjärnspanna blir bättre ju mer den används och man kan smörja in en ny stekpanna med ett tunt lager matolja efter de första tio gångerna man använt stekpannan för att få den riktigt bra snabbare.

En stekpanna i gjutjärn ska diskas i varmt vatten utan några diskmedel. Om det finns något som sitter fast i stekpannan så hårt att det inte försvinner kan stekpannan stå i varmt vatten i 20 minuter och sedan skrapas stekresterna bort med en kniv.

En stekpanna i gjutjärn rostar så torka av den efter diskning med lite hushållspapper.

Teflonstekpanna

Teflonstekpanna

Stekpanna i teflon ska inte diskas av när den är jättevarm utan bäst är att vänta till den svalnar. Ytskiktet i teflon fungerar bra om det utsätts för en snäll behandling men teflonskiktet kan skadas av stekspadar och slevar i metall. Använd alltid plastverktyg om dessa kommer i kontakt med stekytan.

Ingen typ av mekanisk bearbetning ska ske när stekpannan diskas utan bara vanligt varmt vatten och en mjuk diskborste fungerar. Om det ändå fastnar stekrester beror detta på att stekpannan blivit förstört.

Rostfri stekpanna

Rostfri stekpanna

För att diska en rostfri stekpanna kan man använda diskborste och diskmedel. En rostfri stekpanna kan i undantagsvis diskas i diskmaskinen men tyvärr brukar botten på rostfira stekpannor ha aluminiumbotten vilken kan bli mycket ful av maskindisk.

Generalla skötselråd för stekpannor

Nedan finns några generalla skötselråd för dina stekpannor:

Skötselråd för stekpannor
  • Undvik vassa köksredskap
  • Diska alltid stekpannan noga efter användning så det inte finns kvar några matrester
  • Diska aldrig stekpannan i maskin
  • Värm inte upp en stekpanna mer än den temperatur som den maximalt tål, 250 grader för teflon, 4oo grader för karamik och 600 grader för gjutjärn.
  • Häll inte i kallt vatten i en varm stekpanna eftersom då riskerar den att slå sig och få en icke helt plan botten
  • Ställ inte andra kastruller i teflonstekpannor